Dzisiejszy wieczór spędziłam ze znajomymi robiąc różne smakołyki, m.in. sushi. Muszę powiedzieć, że pomimo braku doświadczenia w tej kwestii wyszło naprawdę pysznie :)
Zrobiłam kilka zdjęć i wszystko prezentowało się w taki sposób
Jeśli ktoś z Was również chciałby zrobić sushi to podaję przepis (na 5 porcji):
Składniki:
Składniki:
250 g specjalnego ryżu do sushi (my wykorzystaliśmy zwykły ryż)
5 płatków prasowanych alg morskich (nori)
1 łyżeczka pasty wasabi
wędzony łosoś (wedle uznania)
niewielka ilość ogórka, marchewki i papryki
sos sojowy
sos do ryżu „sushi”
Przygotowanie:
Należy ugotować ryż i doprawić specjalnym sosem do ryżu „sushi”. Na 2/3 listka (prasowanych alg) ułożyć cienką warstwę ryżu. Na środku ryżu, przez całą długość nori ułożyć cienkie plasterki łososia, ogórka, marchewki oraz papryki. Posmarować je cienko pastą wasabi. Następnie rulon ściśle zwinąć. Włożyć do lodówki na około godzinę, a później pokroić nożem na 8 części. Sushi można spożywać z sosem sojowym.
Należy ugotować ryż i doprawić specjalnym sosem do ryżu „sushi”. Na 2/3 listka (prasowanych alg) ułożyć cienką warstwę ryżu. Na środku ryżu, przez całą długość nori ułożyć cienkie plasterki łososia, ogórka, marchewki oraz papryki. Posmarować je cienko pastą wasabi. Następnie rulon ściśle zwinąć. Włożyć do lodówki na około godzinę, a później pokroić nożem na 8 części. Sushi można spożywać z sosem sojowym.
Smacznego! :)
oo narobiłam mi ochoty na sushi !
OdpowiedzUsuń:))
OdpowiedzUsuńnie przepadam za sushi ;)
OdpowiedzUsuń